PDA

View Full Version : Simple Way to Calibrate LCD Monitor?


Please support NSOP by using our affilaites:
      Receive a FREE GIFT from Think Tank Photo

   Camera Gear Rentals   

jblaze5779
07-27-2007, 05:31 PM
Let's here it... I need to be able to do it by eye since I can't afford to buy anything fancy.

Maybe I should have posted this in the request forums instead...

jacobsen1
07-27-2007, 05:41 PM
:lol:

I've never seemed to have a problem. (except when my work monitor **** the bed this spring)
I buy a monitor, install it, PP something, then send it out to print and compare them side by side when the print gets home...

jblaze5779
07-27-2007, 05:48 PM
Are there no tests/charts/graphs that I can look at on the screen that would tell me what adjustments to make?

I'm asking because some photos I took looked correctly exposed on the screen but when they were printed they were rather dark.

LateApex
07-27-2007, 06:05 PM
I'm way too color blind to rely on anything other than a colorimeter. Even then, I adjusted my monitor by eye before I bought a spyder2express just for something better than what it was, and I thought it was fine, and it was still a huge difference when I used the spyder.

This monitor was AWFUL when I got it. Viewsonic VP2030b. I love it now. Prints I send out seem to be accurate.

Colorblinded
07-27-2007, 06:48 PM
By eye is all but meaningless (it can help correct major errors). You're better off setting aside $60 or so and getting a Colorvision Spyder 2 or something like it.

I'm finally going to buy one of those as well to help primarily with gray levels as color isn't much use for me :lol: . As long as color isn't horribly wrong it's not a big help for me because of my color vision.

distorto
07-27-2007, 07:20 PM
do you only use it once?

LateApex
07-27-2007, 07:34 PM
I calibrate mine monthly. The software has a reminder setting. I don't know if it's really required though. I calibrated my dad's laptop while he was here visiting, and he is just going to leave it.

jacobsen1
07-27-2007, 07:36 PM
how does the licensing work for these things?
Could we say *cough* share one?
Or are they only good for x computers, then you pay for more licenses?

LateApex
07-27-2007, 07:39 PM
how does the licensing work for these things?
Could we say *cough* share one?
Or are they only good for x computers, then you pay for more licenses?


You could absolutely "share" one. It only asks for a serial number when you install it, then never again. No activation or anything. I have mine installed on about 5 computers between family members and multiple computers.

You'd just have to mail the colorimeter around to everyone. ....if, hypothetically, one were to do this. ;)

ETA: Mine is a Colorvision Spyder2 Express. I don't know if all of them work this way.

jblaze5779
07-27-2007, 07:49 PM
I would definitely be down for passing the thing around and giving you a fee for my part.

tardypizza
07-27-2007, 10:37 PM
Count me in for a community colorimeter. Just let me know how much.

Should we get a list going?

jblaze5779
07-27-2007, 11:14 PM
Still waiting to find out if apex is up for it.

LateApex
07-27-2007, 11:20 PM
I'm fine with it. I figured we would discuss it in chat so it wasn't public or whatever.

distorto
07-28-2007, 07:15 PM
pm me with fee.

jblaze5779
07-28-2007, 11:38 PM
I was on best buy today and I've got a 50 dollar gift card that I've had since my wedding a year ago. I don't shop at best buy because their prices always suck.

The colorvision express was 59.99 on the BB website so just went ahead and picked one up. Surprisingly best buy did for once have an actual best buy.

Colorblinded
07-29-2007, 12:01 AM
damn, i want to get that deal

distorto
07-29-2007, 05:49 PM
would this on my crt hdtv?

Colorblinded
07-29-2007, 06:09 PM
would this on my crt hdtv?
Ehh?

Would this work on your TV? Yes, I suppose, if your TV is hooked up to a computer.

distorto
07-29-2007, 08:13 PM
would this on my crt hdtv?
Ehh?

Would this work on your TV? Yes, I suppose, if your TV is hooked up to a computer.

dvi-hdmi FTW?

distorto
07-30-2007, 04:02 PM
i found a spyder 2 express at microcenter and they price matched best buy for me. i am going to try it out.

about the tv question, they also make a spyderTV.

jblaze5779
07-31-2007, 10:18 PM
Distorto, how do you like it so far? Was your monitor off by much?

distorto
08-01-2007, 04:56 PM
i honestly can't tell a difference.

the difference that you get to see immediately is because it makes you reset you mointer to default. after that, it shows you how it looks between the new settings and default.

should i just be happy that i know it is calibrated?

tardypizza
08-01-2007, 05:15 PM
should i just be happy that i know it is calibrated?


The idea is that your screen should match your prints (and true colors) exactly. Have you tried to print anything?

distorto
08-01-2007, 05:52 PM
not yet, but i will soon.

tardypizza
08-01-2007, 06:00 PM
In that case you should just be happy you know it's calibrated!

jblaze5779
08-02-2007, 09:58 AM
Mine should be finally arrive today.

slow ass ups

bleuquila
01-23-2008, 08:09 PM
bump from the dead. So people recommend the spyder2express as being totally adequate for photo work? I returned a non-functional HDMI cable for $50 credit so that looks just about perfect to me :)

tardypizza
01-23-2008, 08:31 PM
Yeah, that one's good as is the eye one version that I have. Either way you can't go wrong, and there is such satisfaction in knowing that the colors you're seeing are correct.

Damien
01-24-2008, 07:49 PM
does anyone have the Spider2Pro software? i used to have it and cannot seem to find it anymore. I do already have the monitor calibration hardware...

oh hai.. I'm Damien from OT and t3h 0th3r pl4c3

-Damien

jacobsen1
01-24-2008, 08:57 PM
oh hai.. I'm Damien from OT and t3h 0th3r pl4c3

-Damien

:wave:

tardypizza
01-24-2008, 09:08 PM
I don't have it, but any chance you can download it from here: http://www.colorvision.com/index_us.php

under Support/Software Updates/Downloads/ find the right file.

It let me get to the point of saving a file but I didn't really want to download 110 megs of useless data for me.

Damien
01-24-2008, 11:27 PM
d`oh!.. brainfart.. i didn't see the Download icon right there.. lol.. found it.. thanks!

-Damien

tardypizza
01-24-2008, 11:32 PM
no worries!



n00b

Damien
01-24-2008, 11:40 PM
does it show? (other than the RTFM! under my name)

-Damien

tardypizza
01-24-2008, 11:41 PM
does it show? (other than the RTFM! under my name)

-Damien

not at all

Damien
01-24-2008, 11:47 PM
sweet.. thanks for the haaaalp (and welcome).. sorry for the threadjack

-Damien